Waarom vechtsport?

Taekwondo is meer dan een vechtsport. Taekwondo draagt bij aan je zelfontwikkeling of de ontwikkeling van je kind.

Zelfontwikkeling

Zelfontwikkeling is belangrijk voor iedereen, voor jezelf of je kind. Jong beginnen is een voordeel, maar je bent nooit te oud om nog aan jezelf te schaven.

Fysiek

Taekwondo is fysiek erg intensief. Drukke kinderen kunnen daarom gemakkelijk hun energie kwijtraken op de training, terwijl je als volwassene net even de kans krijgt om de stress van de dag van je af te zetten. Dat betekent niet dat je tijdens elke training met je tong op de grond ligt. Tussen, maar ook tijdens de trainingen zorgen we voor voldoende afwisseling.

Tijdens de trainingen werk je aan tal van fysieke aspecten: evenwicht, coördinatievormspanning, algemene spierkracht. Bovendien bouw je aan je conditie en je uithoudingsvermogen.

Mentaal

Doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, zelfbeheersing, discipline. Dat zijn enkele eigenschappen die we actief nastreven in de evolutie van elke taekwondoïn. Al deze eigenschappen helpen jou of je kind om stevig en stabiel in het leven te staan.

Taekwondo is een uitdagende sport. Veel van de technieken vergen jarenlange toewijding en veel doorzettingsvermogen om onder de knie te krijgen, maar door te volharden kan iedereen het meesterschap bereiken. “Gaat niet, bestaat niet”; die boodschap krijgen jij of je kind elke training opnieuw mee. Je doet je best en wat vandaag misschien nog niet lukt, kan je morgen zo maar even beheersen.

Het is ook mede door dat doorzetten en het uiteindelijk slagen – met kleine overwinningen op elke training – dat wij samen bouwen aan het zelfvertrouwen van jou of jouw kind. Je leert dat je door hard werken en veel oefenen heel veel kan bereiken. Elke overwinning bouwt aan je vertrouwen, elke mislukking is een les om op te bouwen.

Paradoxaal genoeg is de eerste en belangrijkste les die je leert: niet vechten. Het is niet omdat je kan vechten, dat dat ook een goede oplossing is. Je leert je frustraties onder controle te houden en je werkt aan je zelfbeheersing, in de dojang (trainingsruimte), maar ook daarbuiten.

En dat allemaal gaat gepaard met discipline, een begrip dat in deze tijd misschien vaker – onterecht – een negatieve bijklank krijgt. Discipline helpt jou of je kind in elk facet van het leven: op school tijdens het studeren, op de werkplaats om uit te blinken, maar ook voor persoonlijk gevoel. Het zorgt ervoor dat je dingen kan verwezenlijken en het helpt om uitstelgedrag te beteugelen.

Het menselijke aspect

Gezond en mentaal weerbaar zijn is belangrijk, maar ook het menselijke aspect is bijzonder belangrijk. Wij dragen bescheidenheid en respect tegenover iedereen hoog in het vaandel. Onze club is bovendien een smeltpot van overtuigingen, culturen en achtergronden. Je leert dat vooroordelen zelden een goede basis vormen voor je beslissingen.

Vriendschap

De

verscheidene positieve effecten heeft op de persoonlijkheid en het welzijn .

optimistischer en enthousiaster

meer zelfvertrouwen dan andere leeftijdsgenoten.