Wat is taekwondo?

Taekwondo is in de eerste plaats een Koreaanse vechtkunst met de nadruk op zelfverdediging. De benaming voor deze vechtkunst is relatief nieuw; pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw duikt “taekwondo” als benaming voor het eerst op. Taekwondo heeft echter diepe wortels in tal van andere traditionele Koreaanse krijgskunsten.

Taekwondo?

Taekwondo is uiteraard een Koreaans begrip. Letterlijk vertaald betekent tae ‘voet’, kwon ‘vuist’ en do ‘de kunst van’ of ‘de weg’, met andere woorden: de weg van de voet en de vuist.

Tae

“voet”

Kwon

“vuist”

Do

“de weg”

Taekwondo-onderdelen

Taekwondo is onderverdeeld in verschillende disciplines. Over de precieze opsplitsing is niet altijd iedereen het eens, maar over het algemeen onderscheiden we drie tot vier onderdelen. De splitsing in vier onderdelen kan op twee manieren, waarbij de eerste drie delen hetzelfde zijn. Over het vierde onderdeel kan je twisten. Traditioneel is dat kyokpa of breektechniek, maar hanmadang of festival geeft het vierde onderdeel alleszins een ruimere invulling.

  • kyorugi (sparren)
  • poomsae (stijl)
  • hosinsul (zelfverdediging)
  • kyokpa (breektechniek) / hanmadang (festival)

Poomsae

Vormen en stijl

Kyorugi

Sparring

Taekwondo Poom Sparring

Hosinsul

Zelfverdediging

Taekwondo Onderdeel 3: Hosinsul (zelfverdediging)

Kyokpa

Breektechniek

Hanmadang

Festival’ / demonstratievormen

(c) Korea.net / Korean Culture and Information Service (Jeon Han)

WT-taekwondo

Wereldwijd bestaan er twee grote overkoepelende organisaties die taekwondo organiseren: de WT (World Taekwondo) en de ITF (International Taekwondo Federation). Hoewel beide federaties sterk verankerd zijn in de taekwondo-traditie, zijn er heel wat opvallende verschillen.

Ondanks alle veranderingen binnen onze club doorheen de jaren, is er een ding altijd hetzelfde gebleven. Onze club beoefent de WT-stijl.

World Taekwondo logo

Taekwondo als sport

Taekwondo is meer dan een gevechtskunst; het is ook een intense, explosieve sport. Het sportieve aspect van taekwondo is voor veel mensen dan ook vaak een van de belangrijkste redenen om ermee te beginnen.

Tijdens de trainingen ontwikkel je je evenwicht en je coördinatie om alle technieken onder de knie te krijgen. Verder werk je op een training aan je vormspanning en je algemene spierkracht. Ten slotte bouw je aan je conditie en je uithoudingsvermogen.

Hoewel er wedstrijdvormen bestaan voor stijlvormen en Hanmadang, is de bekendste wedstrijdvorm nog steeds full contact sparring. Tijdens een gevecht in meerdere rondes nemen twee taekwondoïns het tegen elkaar op. Beiden uitgerust in beschermd materiaal, proberen ze volgens de regels van het spel zoveel mogelijk punten te scoren.

Taekwondo als olympische sport

In 1988 maakte de wereld voor het eerst grootschalig kennis met taekwondo toen het tijdens de Olympische Spelen van – niet ontoevallig – Seoul geïntroduceerd werd als demonstratiesport. Tijdens de opening van de Spelen liet een veld vol taekwondoïns zien wat jarenlange discipline en toewijding tot stand kunnen brengen. Uiteindelijk wordt het dat meest populaire onderdeel binnen taekwondo, sparring of kyorugi, die zich sinds Sydney 2000 ontpopt heeft tot een olympische discipline.

De eerste taekwondoïn die België mocht vertegenwoordigen op de Olympische Spelen was Laurence Rase. Dat was in 2004 tijdens de Spelen van Athene. Inmiddels heeft België al meerdere olympische deelnemers naar de Spelen mogen sturen. Zo mocht tijdens de meest recente Spelen Jaouad Achab afzakken naar Tokio om België te vertegenwoordigen.